Jaro oficiálně začalo. Současná situace nám bohužel nedovoluje bezstarostně si užívat příchod teplejších dnů, chodit na procházky, sportovat a scházet se s přáteli. Naše zdraví musí být vždy na prvním místě. Ptáte se, co udělat k snídani? Připravili jsme pro vás proto několik tipů na zdravé snídaně, které vám pomohou nastartovat den.
Proč je snídaně důležitá? Anebo proč je otázka „Co si udělat k snídani“ občas velký ranní problém
Snídaně je běžně považována za nejdůležitější jídlo dne. Je to první pokrm, které tělo přijímá po nočním půstu a slouží jako dávka energie pro dopoledne.
Existuje řada studií, které se zabývají snídaní, jako nedílnou součástí zdravého životního stylu. Diskuze o důležitosti snídaně trvá už desítky let. Několik jejich benefitů už bylo vyvráceno, nebo aspoň zpochybněno.
Studie „Breakfast: A Missed Opportunity“ například spojuje snídani s lepším akademickým výkonem a celkově lepšími kognitivními schopnostmi. Tuto spojitost však vědci nikdy neprokázali. Výsledky těchto studií jsou zpochybněny zejména nejasným vymezením pojmu snídaně [1], [2], [3].
Obecně však platí, že lidé, kteří pravidelně snídají mají lepší stravovací návyky. Neměli bychom ji proto opomíjet.
Které potraviny posilují imunitu?
Při současné pandemii koronaviru je obzvlášť důležité, abyste se zaměřili nejen na hygienu, ale také na posílení vaší obranyschopnosti.
Zde jsou potraviny, které vám s tím pomohou:
Citrusy
Vitamín C je velmi důležitý pro naši imunitu a nachází se ve velkém množství právě v citrusových plodech. Dopřejte si třeba pomeranče, grapefruit nebo mandarinky.
Červené papriky
Stejně jako citrusy jsou červené papriky bohatým zdrojem vitamínu C.
Ořechy
Nejen ořechy, ale také semena jsou skvělým zdrojem zdraví prospěšných látek. Obsahují vitamín E, měď, selen, zinek atd.
Příkladem jsou mandle, kešu ořechy, sezamová semínka. Velmi populární jsou chia semínka, které obsahují železo, zinek, vápník, draslík, hořčík, fosfor, bór a vitamíny A, B, C, D, E a K.
Česnek
Česnek obsahuje látku alicin, která pomáhá při boji s chřipkou a nachlazením. Mimo jiné má česnek antibakteriální účinky.
Zázvor
V zázvoru najdeme látku gingerol, která má preventivní účinky proti zánětu. Zázvor také pomáhá proti respiračním onemocněním.
Brokolice
Fytochemikálie obsažené v brokolici napomáhají čištění plic od škodlivin. V brokolici najdeme také vitamín C a karotenoidy.
Zelí
Pravidelná konzumace zelí má blahodárný vliv na naše zdraví. Jezte ho syrové, kysané, vařené nebo pijte kvas.
Co udělat k snídani?
Snídejte potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny a mají vysoký obsah vlákniny. Potřebujete své tělo pořádně nastartovat. Když se dobře najíte, potlačíte chutě na sladké během dopoledne a v pohodě vydržíte až do oběda. Což je hodně důležité.
Recepty a tipy na zdravé a chutné snídaně
Snídaně nemusí být složitá na přípravu. Inspirujte se recepty na zdravé snídaně.
Ovesná kaše s jogurtem a ovocem
Ovesné vločky jsou zdrojem vlákniny, která je důležitá pro trávení. Ovesnou kaši si můžete upravit podle vlastní chuti. Přidejte jakékoliv ovoce, bílý jogurt a pokud chcete, tak také med. Přidejte také ořechy nebo chia semínka.
Müsli s mlékem nebo jogurtem
Müsli směs si snadno koupíte v obchodě, nebo si můžete připravit vlastní. Fantazii se meze nekladnou. Přidejte ořechy, čerstvé nebo sušené ovoce, med, vločky, kukuřičné lupínky atd.
Rybičková pomazánka a celozrnný chléb
K přípravě pomazánky potřebujete lučinu, rybu (sardinky nebo tuňáka), citronovou šťávu, cibulku a trochu soli. Smícháte rybičku, lučinu, citronovou šťávu a sůl. Směs poté rozmixujete a přidáte nakrájenou cibulku. Podávejte s celozrnným pečivem.
Banánové lívance
Jedná se o zdravější verzi běžných lívanců. Potřebujete 2 vejce, banán a ½ lžíce skořice. Všechny ingredience smícháte a opékáte na pánvi.
Podávejte s ovocem a tvarohem nebo jogurtem.
Mrkvové lívanečky
Pro tento recept potřebujete jednu větší mrkev, zakysanou smetanu, mléko, vejce, moučkový cukr, 2 lžíce hnědého rumu, hladkou mouku a prášek do pečiva.
Očištěnou a nastrouhanou mrkev smíchejte se smetanou, mlékem, žloutky, rumem, solí, cukrem a kypřidlem. Z bílků vytvoříme sníh, který přidáme na konec.
Směs smažíme zlehka na rozpáleném oleji do zlatova.
Dýňová polévka
V hrnci rozehřejte máslo a nakrájenou cibuli. Poté přidejte oloupanou a nakrájenou dýni (na větší kousky) a chvíli smažte.
Poté zalijte vodou, aby byla zelenina úplně ponořená. Vařte dokud dýně nezměkne.
Plněné avokádo
Vydlabané půlky avokáda vyplňte humusem a navrch dejte salát z cibule, rajčat a oliv. Pokapejte citrónovou šťávou a olivovým olejem.
Můžete si k tomu dát rozpečený celozrnný chléb.
Cuketové muffiny se zakysanou smetanou
Orestujte nakrájenou cibuli a slaninu. Poté očistěte a nakrájejte cuketu, přidejte smetanu, vejce, mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva.
Těsto vložte do formiček, které nejprve vymažte olejem a pečte zhruba při 200 stupních.
Chia pudink s třešněmi
K tomuto receptu potřebujete 300 ml mléka, 3 lžíce chia, 100 g třešní, 1 lžička medu. Všechny ingredience rozmixujte, přelejte do skleničky a nechte 30 minut v ledničce.
Stejný pudink můžete udělat také s banánem, švestkami, mangem apod.
Jarní zeleninový salát s vejci
Na umytý salát nasypte kapary, kousky tuňáka, jarní cibulku. Dochuťte solí, olejem a octem. Nakonec přidejte natvrdo uvařená a nakrájená vejce a sýr.
Míchaná vajíčka s uzeným lososem
Vyšlehejte 3 vajíčka se solí a mlékem. Směs pak nalijte na pánev a míchejte, dokud vajíčka nejsou pevná. Vajíčka poté posypte pažitkou a podávejte s nakrájeným lososem.
Chcete nechat komentář?