Co udělat z cukety?

Hledáte něco zdravého do svého jídelníčku? Možná uvažujete právě o cuketě a dobře děláte. Obsahuje nepřeberné množství živin, které podpoří váš imunitní systém a dodají vám energii. Navíc je díky své jemné chuti snadno kombinovatelná s jinými potravinami. Co udělat z cukety?

Čtěte dál a dozvíte se, jak vám cuketa může prospět a naučíte se několik chutných receptů, které snadno zvládnete.

Ať už kupujete nebo sbíráte cukety – vyberte si pevnou, štíhlou cuketu s jasně zelenou barvou a bez vrásčité slupky a měkkých skvrn.

Kdy je cuketa nejlepší?

Pro nejlepší kvalitu sklízejte cukety, když je mladá a něžná, asi 6 až 8 palců dlouhá a asi 2 palce v průměru. Jak se cuketa prodlužuje a zvětšuje, stává se tvrdší a má více semen. Co udělat z těchto větších cuket?

Co všechno cuketa obsahuje?

Až 90 % cukety je tvořeno vodou, neobsahuje tedy mnoho kalorií (ve 100 g je pouze 20 kcal). Proto je vhodnou volbou při hubnutí.

Dále obsahuje vitamíny B, C, E a betakaroten, který se v těle přeměňuje na vitamín A. 

Vitamín A je významný antioxidant, podporuje imunitní systém a zlepšuje vidění za šera.

Vitamín C a betakaroten se ve velkém množství nachází ve slupce.

V cuketě najdeme také vlákninu a celou řadu minerálů – vápník, hořčík, železo, měď, zinek, draslík a fosfor.

Cuketa je zásaditá potravina, podporuje tudíž acidobazickou rovnováhu těla.

Jaké jsou benefity cukety?

  • podporuje trávení
  • dodává energii
  • podporuje imunitní systém
  • odvodňuje a zbavuje otoků
  • má léčivý účinek na střeva
  • napomáhá zdravému krevní oběhu a krevnímu tlaku
  • snižuje obsah cukru v krvi
  • zlepšuje zdraví očí
  • detoxikuje

Díky všem těmto vlastnostem se doporučuje jako vhodná zelenina pro lidi s cukrovkou, Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou.

Podívejte se na recepty, které lze udělat z cukety.

Lahodné a jednoduché recepty aneb co se dá udělat z cukety

Cuketový chleba

Větší cukety lze použít k výrobě cuketového chleba:

SUROVINY

  • nastrouhaná cuketa 250 g
  • celozrnná špaldová mouka 400 g
  • vejce 4 ks
  • lněné semínko 40 g
  • slunečnicová semínka 70 g
  • dýňová semínka 30 g
  • římský kmín 1/2 lžičky
  • sůl a čerstvě namletý pepř

POSTUP

  1. Troubu předehřejte na 185 °C.
  2. V míse smíchejte nastrouhanou cuketu, mouku, vejce, semínka, kmín, sůl a pepř. Těsto nalijte do formy typu srnčí hřbet vyložené pečicím papírem. Formu přendejte do trouby a pečte 40–45 minut při 165–175 °C.
  3. Chléb nechte před podáváním vychladnout na mřížce.

Cuketový dort

Suroviny

  • ½ nastrouhané cukety
  • 250 g tvarohu
  • 150 ml kyšky
  • 200 g kokosu
  • 150 g vloček
  • 2 vejce
  • 1 zralý banán
  • 3 odměrky proteinu – nemusí
  • třtinový cukr (podle chuti)
  • čokoládový sirup

Postup

  1. všechny suroviny smícháme dohromady
  2. těsto pečeme 180 °C na 40 minut
  3. dort ozdobíme pomerančovým nebo švestkovým krémem šmakoun, zakysanou smetanou a můžeme polít karamelem

Cuketový koláč

Suroviny

  • 2 vejce
  • 1 a ½ hrnku cukr krupice
  • ½ hrnku másla rozpuštěného
  • 2 hrnky oloupané a nastrouhané cukety najemno
  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ hrnku holandského kakaa
  • ¼ hrnku silné kávy
  • ½ hrnku jogurtu
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek nasekané čokolády s vysokým obsahem kakaa

Postup

  1. vyšleháme vejce a cukr do pěny, poté přidáme máslo a vyšleháme krém
  2. přidáme cuketu
  3. nyní dodáme obě mouky (smíchané + prášek do pečiva), sůl, kakao – promícháme
  4. nakonec káva a jogurt
  5. těsto vylijeme do pekáče (vymazaného máslem) a posypeme čokoládou
  6. pečeme na 180 °C asi 35-40 minut

Cuketové placky

Suroviny

  • 400 g nastrouhané cukety
  • 100 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g ovesných vloček

Postup

  1. všechno smícháme dohromady
  2. smažíme na pánvi 3 minuty z každé strany

Cuketový quiche

Suroviny

Na náplň
  • 2 ks cibule
  • máslo oa orestování
  • 2 ks cukety
  • sůl
  • eidam sýr podle chuti
  • česnek 3 stroužky
  • 2 ks vejce
  • chilli podle chuti
  • mletý kmín podle chuti
Na těsto
  • 40 g máslo
  • 1 špetka sůl
  • 250 g hladká mouka
  • 5 lžíce vlažná voda

Postup

  1. Těsto vypracujete a necháte chvíli odpočinout. Mezitím si nakrájíte cibulku a dáte ji opéct na másle, přidáte česnek, 2 stroužky, okořeníte, přidáte nakrájenou cuketu na kostičky a opékáte.
  2. Těsto si rozdělíte na 1/3 a 2/3 a větší část vyválíte tak, aby se vlezlo do formičky, kterou si vyložíte pečícím papírem.
  3. Cukety jsem sundáte z plotny a jak trošku zchladnou, zamícháte do nich vajíčka. Nalijete na těsto a posypete 100 g nastrouhaného eidamu.
  4. Pečete na 180°C dozlatova.

Cuketové bramboráky

Suroviny

Postup

Zdroj

Pomohl vám článek?

Podobné články

Chcete nechat komentář?