Co udělat z bedel?

Houbaření je pro spoustu z nás krásnou vzpomínkou na dětství a milovaným koníčkem. Čerstvý vzduch provoněný jehličím, křupání větviček pod nohama a zdánlivě nekonečně vysoké stromy. Těšíte se každý rok na sezónu tak jako já?

Pokud ano, možná vás bude zajímat, co všechno můžete připravit z bedle, kterou běžně najdeme v českých lesích.

Bedla má několik druhů, ale ne všechny jsou bezpečné ke konzumaci. Proto si musíme dát při sběru dobrý pozor.

Bedla jedlá

Nejprve si řekneme něco o bedle jedlé neboli bedle vysoké. Lidově se jí říká paraplíčko díky dlouhé třeni a širokému klobouku.

Bedla obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Najdeme v ní antioxidační látky jako například lykopen. Lykopen pomáhá snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a podporuje imunitní systém.

Dále obsahuje betakaroten, mastné kyseliny, imunomodulační glykany a některé z minerálních látek.

Nejčastěji ji najdeme ve smíšených lesích na prosluněných mýtinách a okrajích lesů.

Třeň se většinou vyhazuje, protože je příliš tuhá. Klobouk se dá usmažit v trojobalu jako řízek nebo použít do omáček a polívek.

Jak poznat bedlu jedlou?

Bedla jedlá je naprosto bezpečná k požití, a navíc je velice chutná. Poznáme ji podle dlouhé třeni s pohyblivým prstencem a širokým šupinatým kloboukem.

Klobouk bedly jedlé má v mládí vejčitý tvar, který se postupně rozevírá. Může mít v průměru 10–40 cm. Uprostřed klobouku je tmavý hrbolek.

Bedla může dorůst až do výšky 40 cm, proto se jí také říká bedla vysoká.

Bedla červenající

Jako další můžeme zmínit bedlu červenající, která však může být pro citlivější jedince jedovatá.

Odborníci se tudíž nedokážou shodnout na její bezpečnosti, a proto se její sběr raději nedoporučuje.

Jak poznat bedlu červenající?

Na rozdíl od bedly jedlé je o něco kratší a drobnější. Na řezu má červenající dužinu.

Klobouk je zpočátku vejčitý a později klenutý až plochý, na povrchu se nacházejí soustředěné šupiny. Šířka klobouku je 5–20 cm.

Třeň je válcovitá a dutá, výška třeni je 8–20 cm.

Pozor na jedovaté bedly

Stoprocentně byste se měli vyhnout například bedle ostrošupinné nebo chřapáčové.

Znakem jedovatých bedel jsou nepohyblivé prsteny. Pokud si nejste jisti bezpečností houby, raději se jí vyhněte.

Recepty z bedly

Bedly na kmíně

Suroviny

  • bedla jedlá (jen klobouky)
  • sůl
  • máslo
  • kmín
  • mouka

Postup

  1. Klobouky bedel očistěte a rozpulte.
  2. Bedly osolte, posypte hladkou nebo polohrubou moukou a přidejte drcený kmín.
  3. Na pánvičce rozpustťe máslo a bedly po obou stranách osmažte.
  4. Ihned podávejte.

Smažené bedly v trojobalu

Suroviny

  • bedla jedlá (pouze klobouky)
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • sádlo nebo olej na smažení
  • sůl

Postup

  1. Očištěné klobouky bedel obalte v rozšlehaném vejci, mouce a následně strouhance.
  2. Na pánvi si rozehřejte sádlo nebo olej a bedly osmažte do zlatova, podle chuti přidejte sůl.
  3. Můžete podávat.

Houbová škvarková pomazánka

Suroviny

  • 200 g bedly jedlé
  • 200 g škvarky
  • hořčice
  • jemný kečup
  • mletý pepř
  • 3 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • 1 cibule
  • 80 g másla

Postup

  1. Bedly nařežte a poduste. Vejce uvařte natvrdo, na masovém mlýnku pomelte škvarky, cibuli, česnek, vejce a dušené bedly.
  2. Ke směsi přidejte máslo, hořčici, kečup, sůl a pepř.
  3. Vše promíchejte a můžete podávat na chlebu nebo topince.

Zdroj

Pomohl vám článek?

Podobné články

Chcete nechat komentář?